M. Kerem Doksat | 25 Nisan 2020 Cumartesi | 2031 |
Sevgili Mekâncılar
Günümüzde kronik bir hastalık olarak kabul edilen alkol ve madde bağımlılığında yeni gelişmeler olarak deri altına yerleştirilen implant (çip) tedavisi kullanılmaya başlandı. Bundan önceki tedavilerde ağızdan veya damar yolundan tedaviler kullanılmaktaydı. Alkol tedavisine niyet eden insanların bu kararlılık içinde olmaları süreleri kısıtlı olduğu için seyrek uygulanarak uzun süreli etkili olan tedavilerin arayışları ön plana çıkmıştır. Alkol tedavisinin amacı, hastanın hayat boyu maddeden ya da alkolden uzak ve temiz kalmasıdır.
Arındırma tedavisinde amaç ise isteği azaltmaktır.
Bir bağımlı tedaviye alındığında, ilk bir haftası arındırma tedavisi olarak belirlenir. Bu süreçte madde vücuttan uzaklaştırılır ve yoksunluk belirtilerinin en aza indirgenerek, hastanın çok fazla sıkıntı çekmemesi sağlanır.
Çip tedavisinde amaç isteği azaltmaktır.
Söz konusu olan çip, deri altına yerleştirilen, yavaş salınımlı ve yaklaşık 2 ay etkili olduğu bilinen uygulamadır.
En az bir yıl vücutta kalmasının avantajlı olduğu bilinmektedir.
Çipli tedavi, her hastaya uygulanmamaktadır. Tedavi motivasyonu olan, hastane ekibiyle takiplerini birlikte götürebilecekleri hastalarda uygulanmaktadır. Özellikle eroin ve alkol bağımlılığı olan hastalarda uygulanmaktadır. Şimdiye kadar yapılan uygulamalardan çok iyi sonuçlar alındı. Hastanın duruma göre, 2-2,5 ayda bir implantının değişimi gerekmektedir. Sürenin bir seneye tamamlanması tavsiye edilmektedir. İmplant’ın (çip) kişide maddenin etkisini göstermesini engeller. Böylece kişiyi maddeden uzak kalmak konusunda motive eder.
Farklı madde bağımlılıkları için farklı implant uygulamaları söz konusudur. Alkol bağımlısı hastalara “disülfram” implantları, eroin bağımlısı olanlara ise “naltreksonun implantlları uygulanmaktadırKarnın alt bölgesine takılıyor.
Hastanede takip sürecinde psikiyatri uzmanı hastanın durumunun implant takımına uygun olduğunu belirttikten sonra, genel cerrahi uzmanı tarafından ufak bir cerrahi işlemle birlikte daha çok karnın alt bölgesine doğru, yaklaşık bir santimlik bir cilt altı kesi siyle implant yerleştirilir.
Bu tedavi şekli alkol bağımlılığı sorunu olan kişilerde, yeni nesil tedavi şeklidir. Sosyal içici olanlarda böyle bir tedavi endikasyonu sö konusu değildir.
Zaten Merhum Yaşar Nuri Öztürk’ten alkol kulanımı konusunda bir video paylaşıyorum.
Artık alkol kullanmayan bir hekim olarak bunu sizlerle paylaşmak istedim.