M. Kerem Doksat | 22 Eylül 2020 Salı | 1731 |
Sevgili Mekâncılar,
Kokain bağımlılığı;
En fazla bağımlılığı olan ve kullanıldığı an etkisini gösteren bir maddedir. Madde kullanımı insan sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyen bir bağımlılık türüdür.
Kokain, Güney Amerika’da kendiliğinden yetişen, uyarıcı etkisinden yararlanmak için yerlilerce yaprakları çiğnenen Erythroxylon coca adlı bitkiden elde edilen bir alkoloididir.
İlk kez 1860’da ayrıştırılan kokain alkaloidi 1880’de ilk olarak lokal anestetik olarak kullanılmıştır.
Damar tıkayıcı ve ağrı kesici etkilerinden yararlanmak üzere halen göz, burun ve boyun cerrahisinde lokal anestetik olarak kullanılmaktadır.
Bazı araştırmacı yazarlar tarafından, Sigmund Freud’un da kokain kullanmış olduğu ileri sürülmüştür.
1914’den itibaren bağımlılık yapıcı etkileri ve yan etkileri tanımlandığında, kokain morfin ve eroinle birlikte bir narkotik olarak sınıflandırılmıştır. O tarihten itibaren uyuşturucu ve keyif veren maddeler arasında tanımlanmaktadır.
***
Kokain Bağımlılığının vücuda etkisi şu şekildedir:
Kokain bağımlılığı olan kişilerde, kokainin etkisi hemen görüldüğü gibi 30-60 dakika arasında da etkisi devam etmektedir.
Kokain bağımlılığı olan kişileri, davranışlarından kokain maddesi kullandığını şu şekilde anlamak mümkündür:
Kokain bağımlılığı olan kişiler, kokain maddesinin hayatlarında ciddi durumda olumsuz etkisini gördükleri halde kullanmaya devam ederler.
Kokain bağımlılığı durumunda kişilerde duygu-durum bozukluğu, uyku bozukluğu, bunaltı bozukluğu gibi belirtiler gelişebilir.
Kokain bir kere kullanılınca, sonrasında kullanma isteği şiddetli bir şekilde artarak devam eder ve bu şekilde kokain bağımlılığı gelişir.
Kokain bağımlılığı olan kişiler, hayatları boyunca diğer ihtiyaçlarının önceliğinin gittiğini düşünürler.
Kokain bağımlılığı olan kişiler, madde kullanmak için her şeylerini vermeye, feda etmeye hazırdırlar.
Kokain bağımlılığı olan kişilerde genellikle aniden ortaya çıkan anlamsız ve yersiz yoğun bir mutluluk ve coşku hali görülmektedir.
Kokain bağımlılığı olan kişiler, sosyal hayatlarını düzgün bir şekilde idame edip yaşayamazlar.
Kokain bağımlılığı olan kişiler, evliliklerinde, ilişkilerinde ve finansal durumlarında büyük sıkıntılar çekmektedir.
Kokain bağımlılığı olan kişilerde kalp hastalıkları, beyin hastalıkları, karaciğer hastalıkları gibi hayatı ciddi şekilde etkileyen hastalıkları olma ihtimali çok yüksektir.
Kokain bağımlılığı olan kişiler, bu bağımlılıklarından kurtulmak için uzman kişiler tarafından tedavi görmesi gerekmektedir.
Ek olarak aile danışmanlığı çerçevesinde bu kişilerin yakın çevresindeki insanlara da destek verilmesi gereklidir.
Tedavi olmayan kokain bağımlılığı olan kişiler, yakalandıkları hastalıkların boyutunu ilerletmiş olurlar ve tedavi edilemez hale gelebilirler.
En temel ilkemiz şu olmalıdır: “ruhsal hastalıkları henüz haneye yeni girmişken tedavi ediniz”. Bu sayede tedavide başarı oranı daha yüksek olacak, ek diğer hastalıkların klinik tabloya eklenme ihtimali daha düşük olacaktır.
***
Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle.
Mehmet Kerem Doksat – Tarabya – 22.09.220