KOSOVA'NIN SIRRI

M. Kerem Doksat      6 Nisan 2008 Pazar      4460

Mütareke medyası uygun görüldüğünde uygun haberleri verir. Bakın http://www.hurriyet.com.tr/dunya/8600959.asp?gid=229&sz=74294 mekânındaki habere:

*

Uzaydan görünen üs (Kamer Özbucak yazıyor)

Kosova'da görev yapan KFOR askerleri "Uzaydan görünen iki şey var. Biri Çin Seddi, diğeri burada diyorlar.

En büyük Amerikan Üssü

İşte, Amerika'nın yabancı topraklarda kurduğu gelmiş geçmiş en büyük askerî üs. "21. Yüzyılın silâh deposu olarak da anılıyor. Bondsteel Camp. Kosova'da.

17 Şubat'ta bağımsızlığını ilân ederken, her yere Amerikan bayraklarıyla donatılan ülke.

Üs, Presevo Vâdisi'nde. Yâni AB'nin 1994'ten beri sponsorluğunu yaptığı 8 numaralı enerji koridorunun ve Amerika'nın sponsorluğunu yapacağı 894 kilometrelik dev Trans-Balkan petrol boru hattının plânlanan güzergâhı üzerinde. Sonuç olarak, üssün yapımını üstlenen Brown & Root Services servet kazanıyor. Bu şirket, ABG Başkan Yardımcısı Dick Cheney'e yakınlığıyla bilinen ve Irak'ı parselleyen Halliburton Oil şirketinin müteahhitlik birimi. Cheney, 1995/2000 yılları arasında Halliburton'un CEO'suydu.

460 bin metrekarelik bir alana yayılıyor

Gelelim, Bondsteel Üssü'nün hikâyesine. O da ilginç.

Çünkü üssün bugün kurulu olduğu geniş araziye, Amerikan güçleri, eski Yugoslavya'ya girer girmez, Haziran 1999'da ilk iş olarak üssün bugün kurulu olduğu geniş araziye resmen el koymuşlardı. Tam 460 bin metrekarelik bir alan. Dahası Amerikan güçleri üssün etrafındaki 320 kilometrelik yolların ve irili ufaklı 17 köprünün de kontrolünü aldı. Kimse itiraz etmedi. Ayrıca, "Mühendislik Bülteni dergisinde yazan ABG ordusundan Albay L. McClure'a göre, üssün plânı da, ilk bombanın atılmasından aylar önce hazırdı.

Avrupa'nın en donanımlı hastânesi burada

Bondsteel Üssü'nü ziyaret edenler "100 yıl geleceğe gitmiş gibi oluyor diyor. Üssün pek çok özelliği var ve Avrupa'nın en iyi donanımlı hastânesine de sâhip. Evet, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerdeki en iyi hastânelerin donanımını sollayacak durumda.

Rakamlarla Bondsteel Camp:

460 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Bir şehir gibi plânlanmış: Merkezi var, "banliyöleri var. İçeride, spor salonları, kütüphâne, kilise, alışveriş merkezi, yemek saatinde hizmet veren yemekhâneler dışında ayrıca 24 saat açık lokantalar var. 7000 askerî personel kapasiteli. 55 Black Hawk ve Apache helikopteri var. Uçak pisti henüz yapılmadı. Toplam 25 km asfalt yola sâhip. İçinde 300 yapı mevcut. 11 gözlem kulesi var. 84 Km dikenli telle çeşitli bölgeleri çevrilmiş. Toplam 14 Km beton bariyerler mevcut. Yapımında Brown & Root Services tarafından kiralanan 1000 askerî personel, 7000 Kosovalı Arnavut ve 1500 askerî mühendis çalıştı. Kosovalı Arnavutlar, saati 3 dolardan çalıştı.

Meğer Kosova'yı hayır için kurtarmamışlar

Bondsteel Üssü, Kosova'da görev yapan ve bombalanmış eski binaları kullanan NATO barış gücü KFOR'un diğer Batılı güçlerinin askerleri arasında da çok konuşuluyor. Onlar üs için "Uzay'dan görünebilen yeryüzündeki iki şey ne? Biri Çin Seddi, diğeri Bondsteel Üssü derler.

Ve en önemlisi. Avrupa basınına 2000 yılında sızan bâzı Avrupalı siyasetçilerin şu ifâdesini hatırlamak lazım: "ABG, Yugoslavya'yı Bondsteel Üssü'nü kurmak için bombalamış.

O günlerde "Sırp kasabı Miloseviç'in zulmüyle karşı karşıya olan binlerce Kosovalı Müslüman'ın dramı dünyayı sarsmıştı. "Avrupa bir şey yapmıyor diye yoğun eleştiriler vardı. Avrupalı yöneticileri sus pus olmuştu. Sonra basına şu ifâdeleri sızmıştı: "Amerika orayı nasıl karıştırdıysa öyle çözsün. Ve Amerika çözdü. Amerikan askerleri "kurtarıcı olarak çiçeklerle karşılandı Kosova'da. Dönemin Başkanı Bill Clinton da öyle. Bugün Kosova'daki Amerikan varlığına baktığımızda Amerika'nın "hayrına kurtarıcı olmadığını anlamak kolay. Aynen Irak'ı da "hayrına demokratikleştirmedikleri gibi!

Köstence'deki ABG üssü MK "İncirlik'e rakip

NATO'nun Yugoslavya'yı 1999'da bombalamaya başlamadan çok önce Washington Post'ta, çeşitli yorumlarda "Ortadoğu'nun giderek kırılgan bir hâl almasından sonra, Hazar petrollerini korumamızı sağlayabilecek Balkan üslerine ihtiyacımız olacaktır şeklindeki cümleler de gözden kaçmıştı o dönemde.

Artık ABG'nin bir zamanlar hayâlini bile kuramayacağı yerlerde üsleri var. Meselâ Karadeniz kıyısında. Bugün NATO zirvesine ev sâhibeliği yapan Romanya'nın liman kenti Köstence yakınlarında Mihail Kogalniçeanu veya Amerikalılar'ın kısaca MK dedikleri üs giderek büyüyor. ABG Dışişleri Bakanı Rice, 2 yıl önce MK'yi ziyâret ederken "İncirlik'in yerini alabilir demişti.

*

Cheney ve Rice. İki şirin hümanist!

Cheney, kendisine Dick, yâni "Dik denmesinden çok hoşlanıyormuş. Vietnam Harbi'ne gitmemek için askerliğini defalarca tehir ettirmiş, geçen gün Cumhuriyet'te okudum; internette de teyidi var.

Daha önce "Pandora'nın Kutusu açıldı demiştim ya. Bu Dik yakınlarda bize de uğradı; Devletlûmuz'la ve Gülümüz'le neler konuştular, bilen yok. Sâdece Dik, ABG'ye döndüğünde, "gerekeni aldık dedi.

Ne aldılar acaba? Genel Kurmay ne âlemde? Ayrılıkçı hâttâ kuşatıcı eylemler eşzamanlı olarak nasıl da patlayıverdi ve artmakta?

Pandora'nın Kutusu açıldıktan sonra bütün kötülükler etrafa saçılır; geriye sâdece bir şey kalır:

Umut!

Mehmet Kerem Doksat - İstinye - 06 Nisan 2008 Pazar

Paylaş Paylaş
Yeni Eklenen Yazılar

AĞRISIZ YAŞAMAK

Ağrı, vücut dokusuna zarar veren veya verebilme potansiyelindeki uyaranlara bağlı olarak ortaya çıkan, vücudun belli bir...

KÜRT SORUNU

25. 11. 2006'da memleketimizin önde gelen terör uzmanlarından Ercan Çitlioğlu'nun dâvetlisi olarak Bahçeşehir Üniversite...

KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞI VE PANDORA'NIN KUTUSU

Biraz önce Kosova'nın bağımsızlığı ilân edildi ve Pandora'nın Kutusu açıldı!Bir Türk ve Müslüman olarak sevinemiyorum. S...

SERDAR AKİNAN'IN PEK DE KATILMADIĞIM YAZISI'

Akşam Gazetesi'nin yazarlarından ve televizyoncu Serdar Akinan bu sefer altına imza atmayacağım, atamayacağım, bir öncek...

İZMİRDE İTİBARINI TAZELEYEN BİR MEKAN ALTINKAPI

İzmir Hilton Oteli'nde ve Altınkapı Restoran'da başımıza gelenleri yazmıştım. Biraz evvel Sayın Cüneyt Altınkapı aradı...

 
Web Tasarım Sapka.org   ©