M. Kerem Doksat | 11 Aralık 2021 Cumartesi | 990 |
Sevgili Mekâncılar,
Bulaşıcı hastalıklar, mikroorganizmaların neden olduğu ve doğrudan veya dolaylı olarak bir kişiden diğerine bulaşabilen hastalıklardır. Ateşli hastalıklar, Frengi Malta Humması, Sıtma, Lyme Hastalığı, Herpes simpleks virüs, hepatitler, insan immün yetmezlik virüsü, kuduz ve Koronavirus hastalığı (COVID) gibi bulaşıcı hastalıklar doğrudan etkileri veya sebep oldukları komplikasyonlar ile psikiyatrik bulgulara sebep olabilir.
****
Şizofreni gibi bazı psikiyatrik hastalıkların etiyolojisinde bazı viral enfeksiyonların rol oynadığına dair çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Aynı zamanda psikiyatrik hastalıklar bulaşıcı hastalıkların yayılımını kolaylaştırabilir. COVID-19 salgınında gördüğümüz gibi bulaşıcı hastalıkların küresel olarak yayılması anlamına gelen pandemi döneminde gerek enfeksiyondan bağımsız olarak gerekse de enfeksiyonu takiben psikiyatrik belirtilerin ortaya çıkmakta olduğunu artan bir sıklıkta gözlemlemekteyiz.
****
Bu belirtiler arasında depresif belirtiler, uyku bozuklukları, kaygı, obsesif kompulsif belirtiler, sinirlilik, yalnızlık duygusu, çaresizlik ve travma sonrası stres Bozukluğu belirtileri sayılabilir. Genel olarak enfeksiyon hastalıkları ve psikiyatrik hastalıklar arasında bir ilişki vardır. Çoğu viral ajan, nörodejeneratif ve nörodavranışsal hastalıkların patofizyolojisinde de önemli bir rol oynayabilirler. Enfeksiyonun kendisinin yol açtığı depresif belirtiler, sinirlilik, algı bozuklukları ve uyku bozuklukları ortaya çıkabildiği gibi, viral ajanların kendilerinin kan-beyin sınırını geçerek beyne yerleşmeleri veya yangıda (inflamasyon) rol oynayan hücrelerin beyne geçerek psikiyatrik belirtilere yol açmaları da mümkündür.
****
Gelelim Ulu Önder Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün neden vefat ettiğine. Komplo teorileri var ama doğrusu burada: Doktoru Mim Kemal Öke’nin Ulu Önder’e Sıtmaya bağlı Siroz nedeniyle Primakin ve klorokin verdiği, vücut ısısını düşürmek için de kinin reçete ettiği bildirilmiştir.
****
Ben de Adana’da Sıtma geçirmiştim, bana da primakin ve klorokin verdiler ve 18 Kg zayıfladım. Beden ısını düşürmek için Asetil Salisilik Asid (Aspirin) kullanmak durumunda kalmıştım. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Sıtmaya Bağlı sirozdan 19 Mayıs 1919’da aramızdan ebediyen ayrıldı ama o asla ölmedi, Bayraklarda ve kalbimizde yaşıyor; yani kimse Ulu Önder’i zehirlemedi!
****
Hemen herkes gibi birçok sağlık çalışanı da salgın sırasında ciddi emosyonel stres yaşar. Ayrıca sağlık çalışanlarının salgından sonra bile tükenmişlik, travmatik stres, kaygı ve depresif belirtiler yaşadıkları gösterilmiştir. Bulaşıcı hastalıklardan kurtulanlar arasında Travma Sonrası Stres bozukluğu (TSSB) ve kaygı bozuklukları yaygınlığının da arttığı bildirilmiştir.
****
Alkol de siroza, karaciğer yağlanmasına, bunamaya ve çok fazla içilirse körlüğe (metil alkol), az içilse bile damar sertliğine ve inmeye yol açabilir. Su varken neden alkole sarılalım?
****
Siroz, Atherosklerotik değişiklikler her türlü sıkıntı alkolden kaynaklanır. Örneğin, Burger Hastalığı,Ösofagus Varis kanaması, Wernicke Korsakoff Ensefalopatisi, B12 ve B6 Vitamin, yetersizliği, folik asid azlığı, akciğer kanseri vb. Bizim de evimizde her türlü içki var ama isteyen içer, istemeyen ağzına bile koymaz. 24 yaşımdan beri sigara içmiyorum, alkol de artık hayatımda yok, Bayram, düğün, dernek olunca tekrar düşünürüm.
****
Yanlış anlaşılmasın, Demokratik bir ülkede arzu eden herkes istediğini elbette ki içer. Sağlıkla ve barış, kardeşlik, dostluk temennisiyle,
Mehmet Kerem Doksat – Tarabya - 11 Aralık 2021 Cumartesi