Bilişim teknolojisi geliştikçe, yeni çağ hastalıkları ruh sağlığı ve hastalıkları gündemimizi meşgul etmekte. Çağımızın yeni hastalığı olan, “SİBERKONDRİ”; internetten hastalık arama hastalığı olarak bilimsel literatüre girdi.
***
Kliniğimize başvuran hastaların büyük bir kısmının internetten hastalık belirtilerini taramış olarak ve kendilerine bir ön tanı koymuş olarak geldiklerini görmekteyiz. Bir diğer grup hasta ise tamamen internetten kendilerine ön tanı koyup, kendi tedavilerini kendileri düzenlemeye çalışmakta ne yazık ki.
***
Bu hastalığın bir diğer sakıncası olarak hastaların kaynağı belli olmayan hasta forumlarına girerek ilaçlar hakkında doğru olmayan yorum ve bilgilere ulaşarak etki altında kalmaları. İlk grupta gelen hastalar, şayet kafalarındaki tanıyla örtüşen tanıyı alırlarsa oldukça rahat olarak ayrılıp tavsiye edilen ilaçları almaya başlıyorlar. İlaçlarla ilgili olarak internetten olumsuz ön yargılara kapılmış olan hastalar ise siberkondriye bağlı eşik altı telkinler yüzünden belirtilen yan etkilerle büyük oranda karşılaşıyorlar.
***
Unutulmaması gereken tavsiyelerimiz şu şekildedir: Siberkondri bir hastalıktır. İnternetten araştırma yoluyla ulaşılan bilimsel bilgiler, tıp fakültesi okumamış olan kişiler için sadece bir ön bilgi niteliğinde olup, tanı ve tedavi yönlendirmesi mutlaka güveneceğiniz bir hekim tarafından yapılmalıdır.
***
İnternet forumlarından elde edilen kullanıcı yorumları büyük oranda yanlış ve hatalı bilgi vermektedir. Bunlar hastaların zihnini karıştırmakta ve tedaviyle ilgili olumsuz yönlendirmelere yol açmaktadır. İnternet yoluyla güvenilir kaynaklardan elde edilen bilimsel bilgiler genel bilgi niteliğinde olup, hastanın ve hastalığın özelini yansıtmamaktadır. Oysaki; “tıpta hastalık yok hasta var” gerçeği söz konusudur. Bu nedenle her hasta kendine özeldir ve mutlaka işin uzmanı bir hekim tarafından muayene edilerek tedavinin düzenlenmesi şarttır.
***
Bu bilgiler doğrultusunda, bilimin ışığından ayrılmamanız temennisiyle,